Pages

sobota, 20 grudnia 2014

Przepis na pierniki.

Tak, jak mówiłam przygotowałam dla Was przepis (sprawdzony już) na pyszne pierniczki. A oto on:



Składniki na pierniki:

250g miodu
250 cukru brązowego ( ja dałam zwykły, biały)
100g masła
600g mąki
10g przyprawy do piernika
2 duże jaja
5g sody oczyszczonej
10g kakao

Opcjonalnie polewa:

200g śmietany 30%
200g czekolady mlecznej lub deserowej
60g masła








PRZYGOTOWANIE 

  1. Przekładamy miód i masło do garnka. Następnie doprowadzamy te składniki na wolnym ogniu do całkowitego połączenia (możemy to zrobić również w mikrofalówce). Odkładamy do wystudzenia.


2. Wszystkie sypkie składniki (mąkę, przyprawę do piernika, sodę, kakao oraz cukier) przekładamy do dużej miski i mieszamy. Następnie dodajemy jajka oraz ostudzone masło z miodem. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.



3. Całe ciasto owijamy folią spożywczą i wsadzamy na 2-3 doby do lodówki.

4. Wyjmijcie sobie ciasto dużo wcześniej, niż przed samym wykrawaniem pierników, żeby zdążyło troszkę 'odtajeć'. Po tym czasie,  można jeszcze parę razy ugnieść ciasto, aby się połączyło na nowo.
Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 3-5mm (wiadomo, że może być grubsze, tylko czas pieczenia będzie dłuższy). Teraz pozostaje tylko wyciąć sobie pożądane kształty.




5. Pierniki pieczemy w 180 stopniach, przez około 8 minut.




POLEWA 

1.Śmietankę zagotowujemy, dodajemy do niej pokruszoną czekoladę, mieszamy aż do całkowitego połączenia składników.

2. Dodajemy miękkie masło i GOTOWE. 

Ja akurat użyłam lukru, ale polewa też może byc pyszna :)

Kilka zdjęć na zachętę.









P.S. Świecznik dostępny w PEPCO. :-)

SMACZNEGO!





24 komentarze:

  1. Właśnie dzisiaj słyszałam w programie "Ewa gotuje", że ciasto na pierniki powinno leżeć 6 tygodni! Byłam bardzo zdziwiona, że trwa to, aż tak długo. Jednak widzę, że Ty trzymasz takie ciasto 2-3 doby a pierniczki wychodzą Ci piękne, więc widocznie można ten czas skrócić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak słyszałam, ale zdecydowanie lepiej brzmią 3doby :) dzięki!

      Usuń
  2. Piękne pierniczki :) Zjadłaym sobie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wyglądają pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  4. What a coincidence... I just finished baking cakes myself...mine were similar as yours but I used something else instead of cocoa, called rogač, it's plant that grows here in Dalmatia and we often use it as a substitute for chocolate.

    http://modaodaradosti.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają nieziemsko ! okropnie apetyczne :)

    Buziaki

    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  6. PERFEKCYJNA jak zawsze...w kazdym temacie...w kazdym calu:)Piękne!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Yummy! The Pics are adorable :)

    kisses

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też już robiłam pierniczki, choć przepis nieco inny :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Magia Świąt! Uwielbiam te strojenie pierników:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają pięknie, z chęcią zrobię takie pierniczki :)

    Zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja to chciałabym mieć czas na takie wypieki :) Pysznie to wygląda.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pychotka, chyba nawet wypróbuje kiedyś ten Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie słodkie małe serduszka na dużym :D
    Tak poważniej warto czekać cały rok dla takich okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ojej pyszności, pięknie je udekorowałaś! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję za komentarz:):) Twoje również są piękne jak nie ładniejsze:):) :):):)

    OdpowiedzUsuń
  16. Delicious! I will try your recipe.

    OdpowiedzUsuń
  17. Koniecznie spróbuję! Wyglądają ślicznie :) Jak prosto z Torunia - miasta pierników :) Postaram się niebawem je upiec i podlinkuję Cię jako autorkę przepisu :) :) Jeśli można oczywiście.. :) http://vitraillight.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, ale odgrzebałaś ;)))) super, bardzo się cieszę - będę zaglądać!

      Usuń
  18. odgrzebałam i podlinkowałam :) http://www.mojegotowanieiblogowanie.pl/2015/08/o-ja-piernicze-pierniczki.html

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Obserwujesz - daj znać.
Nie oferuj mi "obs za obs" - odwiedzam każdego Komentującego i jeśli Twój blog przypadnie mi do gustu - na pewno dodam go do swojej listy czytelniczej :)