Tak, jak mówiłam przygotowałam dla Was przepis (sprawdzony już) na pyszne pierniczki. A oto on:
Składniki na pierniki:
250g miodu
250 cukru brązowego ( ja dałam zwykły, biały)
100g masła
600g mąki
10g przyprawy do piernika
2 duże jaja
5g sody oczyszczonej
10g kakao
Opcjonalnie polewa:
200g śmietany 30%
200g czekolady mlecznej lub deserowej
60g masła
PRZYGOTOWANIE
- Przekładamy miód i masło do garnka. Następnie doprowadzamy te składniki na wolnym ogniu do całkowitego połączenia (możemy to zrobić również w mikrofalówce). Odkładamy do wystudzenia.
2. Wszystkie sypkie składniki (mąkę, przyprawę do piernika, sodę, kakao oraz cukier) przekładamy do dużej miski i mieszamy. Następnie dodajemy jajka oraz ostudzone masło z miodem. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.
3. Całe ciasto owijamy folią spożywczą i wsadzamy na 2-3 doby do lodówki.
4. Wyjmijcie sobie ciasto dużo wcześniej, niż przed samym wykrawaniem pierników, żeby zdążyło troszkę 'odtajeć'. Po tym czasie, można jeszcze parę razy ugnieść ciasto, aby się połączyło na nowo.
Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 3-5mm (wiadomo, że może być grubsze, tylko czas pieczenia będzie dłuższy). Teraz pozostaje tylko wyciąć sobie pożądane kształty.
5. Pierniki pieczemy w 180 stopniach, przez około 8 minut.
POLEWA
1.Śmietankę zagotowujemy, dodajemy do niej pokruszoną czekoladę, mieszamy aż do całkowitego połączenia składników.
2. Dodajemy miękkie masło i GOTOWE.
Ja akurat użyłam lukru, ale polewa też może byc pyszna :)
Kilka zdjęć na zachętę.
P.S. Świecznik dostępny w PEPCO. :-)
SMACZNEGO!
Właśnie dzisiaj słyszałam w programie "Ewa gotuje", że ciasto na pierniki powinno leżeć 6 tygodni! Byłam bardzo zdziwiona, że trwa to, aż tak długo. Jednak widzę, że Ty trzymasz takie ciasto 2-3 doby a pierniczki wychodzą Ci piękne, więc widocznie można ten czas skrócić ;)
OdpowiedzUsuńTeż tak słyszałam, ale zdecydowanie lepiej brzmią 3doby :) dzięki!
UsuńPiękne pierniczki :) Zjadłaym sobie. :)
OdpowiedzUsuńMniam, wyglądają pięknie!
OdpowiedzUsuńWhat a coincidence... I just finished baking cakes myself...mine were similar as yours but I used something else instead of cocoa, called rogač, it's plant that grows here in Dalmatia and we often use it as a substitute for chocolate.
OdpowiedzUsuńhttp://modaodaradosti.blogspot.com/
Interesting change, I will read about it :)!
UsuńWyglądają nieziemsko ! okropnie apetyczne :)
OdpowiedzUsuńBuziaki
xo xo xo xo xo
PERFEKCYJNA jak zawsze...w kazdym temacie...w kazdym calu:)Piękne!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję, jak miło !:)
UsuńYummy! The Pics are adorable :)
OdpowiedzUsuńkisses
Ja też już robiłam pierniczki, choć przepis nieco inny :))
OdpowiedzUsuńMagia Świąt! Uwielbiam te strojenie pierników:)
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie, z chęcią zrobię takie pierniczki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie!
Ja to chciałabym mieć czas na takie wypieki :) Pysznie to wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
pychotka, chyba nawet wypróbuje kiedyś ten Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam!
Usuńale smaczne!
OdpowiedzUsuńJakie słodkie małe serduszka na dużym :D
OdpowiedzUsuńTak poważniej warto czekać cały rok dla takich okazji :)
Ojej pyszności, pięknie je udekorowałaś! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz:):) Twoje również są piękne jak nie ładniejsze:):) :):):)
OdpowiedzUsuńDelicious! I will try your recipe.
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuję! Wyglądają ślicznie :) Jak prosto z Torunia - miasta pierników :) Postaram się niebawem je upiec i podlinkuję Cię jako autorkę przepisu :) :) Jeśli można oczywiście.. :) http://vitraillight.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńOoo, ale odgrzebałaś ;)))) super, bardzo się cieszę - będę zaglądać!
Usuńodgrzebałam i podlinkowałam :) http://www.mojegotowanieiblogowanie.pl/2015/08/o-ja-piernicze-pierniczki.html
OdpowiedzUsuń