cheesecake with red currants
13:27
Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na sernik, który urozmaicony został o czerwone porzeczki :-) Zaczynajmy!
Składniki
- 300g herbatników (użyłam czekoladowych)
- 90g masła
- 40g czekolady (najlepiej ciemnej)
- 1kg twarogu sernikowego
- 4 jaja
- 250g cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150g białej czekolady (wyjątkowo użyłam mlecznej - zapomniałam kupić białą. Ach, ta skleroza :p)
- ok. 300g czerwonych porzeczek
Proporcje przygotowane na ok. 22 centymetrową tortownicę.
Przygotowanie
1. Herbatniki rozdrabniamy za pomocą blendera.
2. Ciemną czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy razem z masłem do połączenia się składników.
3. Rozpuszczoną czekoladę łączymy z rozdrobnionymi herbatnikami dokładnie mieszając.
4. Masę ciasteczkową przekładamy do wyłożonej wcześniej papierem tortownicy i wyrównujemy łyżką. Pamiętajcie o tym, żeby boki blachy w miarę możliwości również były pokryte masą. Całość wstawiamy do lodówki na 20 minut.
5. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia (pamiętajcie, aby nie wystygła całkowicie, bo stwardnieje i trzeba będzie rozpusczać ją ponownie...).
6. Ser łączymy z jajami na gładką masę.
7. Porcjami dodajemy mąkę ziemniaczaną i cukier, ciągle mieszając.
8. Na końcu wlewamy do powstałej masy białą czekoladę.
9. Połowę naszego mazidła wylewamy na ciasteczkowym spodzie. Układamy na serowej masie 1/2 umytych porzeczek, po czym wylewamy na nie jej pozostałość. Powtarzamy układanie porzeczek na wierzchu ciasta.
Pieczemy w temp. 160°C, przez około godzinę. Po upieczeniu studzimy przy otwartym piekarniku, aby nasz sernik nie opadł.
Podsumowanie
Skala trudności (1-3): 2
Czas: przygotowanie 45 min. + 60 min. pieczenie
Kalorie: 1 porcja to ok. 320 kcal
Koszt: 1 porcja to ok. 2,80 zł
Oczywiście zamiast czerwonych porzeczek możecie użyć dowolnych owoców. Pamiętajcie jednak, że nie wszystkie będą tutaj pasować 'smakowo'. Te, których ja użyłam, nadają sernikowi fajnego, kwaskowego posmaku, dzięki czemu nie jest on bardzo słodki. POLECAM z ręką na sercu :-) Dajcie znać, czy Wam smakuje, jeśli któraś z Was upiekła!
19 komentarze
wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńO jakie pyszności, a ja akurat na diecie :)
OdpowiedzUsuńthanks for sharing..i want to try to make it
OdpowiedzUsuńKocham serniki i choć sama ich niestety nie piekę to jednak zawsze chętnie sięgam po kawałek więc Twój bardzo chętnie bym zjadła. :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie, muszę wypróbować. :)
OdpowiedzUsuńjak nie przepadam za sernikami, tak ten Twój wygląda niezwykle apetycznie. szczególnie te porzeczki mnie zaintrygowały i chociaż pewnie sama go nie zrobię, to przepis na pewno podrzucę mamie mojego chłopaka, bo ona uwielbia piec takie rzeczy. ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
http://poprostumadusia.blogspot.com/
Wygląda przepysznie ! :) Pierwszy raz spotykam się z takim przepisem na sernik, na pewno wypróbuję ! :)
OdpowiedzUsuńNa pewno upieke! :) uwielbiam serniki :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) kiedyś wybróbuję ! :)
OdpowiedzUsuńhttp://izabielaa.blogspot.com
mmmm wygląda genialnie:*
OdpowiedzUsuńooo pyszota <3 <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam http://www.fashionmint.pl/
o mniam, ale pychota
OdpowiedzUsuń16lipca.blogspot.com
ale pycha!
OdpowiedzUsuń16lipca.blogspot.com
Mój krzaczek z czerwonymi porzeczkami się ugina, więc już wiem co z nimi zrobię! Dzięki za przepis, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńostatnio marzy mi się sernik ale taki wyjątkowy, ten będzie w sam raz! :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Ależ mi narobiłaś apetytu! :)
OdpowiedzUsuńMam ochotę na to ciasto :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko :))
woman-with-class.blogspot.com
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki! Na pewno spróbuje tego przepisu:)
OdpowiedzUsuńJeśli Obserwujesz - daj znać.
Nie oferuj mi "obs za obs" - odwiedzam każdego Komentującego i jeśli Twój blog przypadnie mi do gustu - na pewno dodam go do swojej listy czytelniczej :)